Een aantal maanden geleden werd de DJI Matrice 30T drone van Dronebotics ingezet voor een mooi project: het tellen van wild vanuit de lucht. Jaarlijks vinden door het hele land wildtellingen plaats. Met deze wildtellingen worden de edelherten, reeën en wilde zwijnen geteld. Op basis van de tellingen worden besluiten genomen voor het beheer van de wildstand het jaar daarop.  

Wildtellen op zicht  

Traditioneel wordt het wild geteld door een aantal ochtenden en avonden op een terrein te tellen hoeveel wild er langskomt. Deze tellingen worden genoteerd en daarmee wordt de wildstand bepaald.
Het traditioneel tellen heeft als beperking dat het alleen mogelijk is om binnen het zicht te tellen. Echter houdt het wild zich vaak op in voor mensen niet zichtbare plekken.

Vereniging Het Ree 

De Vereniging Het Ree (hetree.nl) had het innovatieve idee om naast de traditionele wildtelling op zicht tegelijkertijd een drone in te zetten voor het tellen van reeën. Interessant is om deze tellingen te vergelijken en zo te ontdekken of een drone nauwkeurigheid kan toevoegen aan de reeëntellingen.  

Afstudeerproject  

Een student van de Wageningen University & Research (WUR) was in de mogelijkheid om dit project als afstudeeropdracht uit te voeren. Dronebotics droeg bij door de verhuur van de Matrice 30T drone. Op meerdere plaatsen in het land werd een simultane reeëntelling uitgevoerd vanaf de grond en vanuit de lucht.  

Twee reeën op warmtebeeld

Een ree op de zoom camera

Drone of traditioneel tellen?  

Uit het onderzoek bleek dat de drone vaak evenveel of meer reeën telt dan de observanten vanaf de grond. In gebieden met veel loofbos bleek dit verschil het grootst. 
Er is aangetoond dat de drone een waardevolle tool kan zijn om reeëntellingen te doen, met de potentie om vanuit de lucht meer te tellen dan vanaf de grond.