Het komt in de maanden mei en juni regelmatig voor dat er een reekalfje ligt in een weiland dat de boer wil gaan maaien. Zo’n reekalfje moet verplaatst worden. Op welke manier kan je het reekalf het beste verplaatsen?
Reekalfje niet aanraken
Tegenwoordig worden vaak reekalfjes gezocht met een drone voor het maaien van een weiland. Hiermee worden veel reekalfjes gered. Het meest belangrijk bij het verplaatsen van een reekalfje, is om het dier niet aan te raken. Wanneer er namelijk een menselijke geur aan het reekalfje hangt, zal de moeder niet langer voor haar jong zorgen. Dit moet natuurlijk worden voorkomen. Wat moet je doen om het reekalfje niet aan te raken?
- Pak een flinke pluk gras in beide handen.
- Pak het reekalfje voorzichtig op waarbij het gras ervoor zorgt dat je het reekalfje niet direct aanraakt.
- Laat je armen zoveel mogelijk gestrekt.
- Leg het reekalfje op een veilige plek, bijvoorbeeld aan de rand van een weiland, in de bosrand of in een rietkraag.
Geluid reekalfje
Hoe gaat het nu verder met het reekalfje? Een reekalf maakt zachte piepgeluidjes om de moeder te roepen. Door het geluid dat het kalfje maakt, zal de moeder haar jong vanzelf weer terugvinden om het te voeden en te verzorgen.
Reekalfje zonder moeder
Wanneer je een reekalfje gevonden hebt zonder noodzaak om te verplaatsen, maak je dan geen zorgen en laat het diertje volledig met rust. Een reekalfje brengt de dag grotendeels alleen door. De moeder is bezig met het zoeken van eiwitrijk voedsel, waardoor ze voedzame melk voor haar jong kan produceren. Een aantal keer per dag komt ze langs bij haar jong om het te voeden. Een alleen liggend reekalfje is dus een normale situatie waarop geen actie ondernomen hoeft te worden.